Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Weet jij eigenlijk hoeveel je moet eten?

Het is een doolhof! Weet jij eigenlijk hoeveel je moet eten?

Weet jij wat je dagelijks nodig hebt aan koolhydraten, vetten en eiwitten?

Weet je waarom je die elementen in je eten nodig hebt? En weet jij precies het verschil tussen eiwitten en koolhydraten?
En hoe zit het met suikers? Veel mensen zijn ervan overtuigd dat je suiker nodig hebt. Als zij zich flauw voelen denken ze dat het een tekort aan suiker is. Al deze misverstanden kunnen ertoe leiden dat jij voor je gevoel heel gezond eet, maar je toch slap en ellendig voelt, of zelfs dat je langzaam je gewicht op de weegschaal ziet toenemen en niet begrijpt hoe dat kan.

Bij Total body Balance krijgen wij regelmatig klanten aan tafel die niet extreem slecht eten maar wel nét de verkeerde combinaties of de verkeerde hoeveelheden of met een verkeerde verdeling over de dag. En ook als je erbij sport is het heel belangrijk dat je weet hoe je moet eten om de sportprestatie aan te kunnen zonder ervan aan te komen of teveel af te vallen. Voor dit soort fine tuning en specialisatie, ben je bij ons aan het juiste adres.

In de komende serie blogs lees je meer over de drie macro nutriënten,
Koolhydraten, Vetten en Eiwitten. Deze drie elementen in je voeding zijn onmisbaar voor een goede spijsvertering en verbranding.

 

KOOLHYDRATEN, zin en onzin

Koolhydraten zijn macro nutriënten. Het zijn onmisbare bestanddelen voor een goede spijsvertering en voor het leveren van energie aan ons lichaam.
Koolhydraten zitten in bijna alles wat je eet. Ze zitten bijvoorbeeld in groentes, brood, aardappelen, fruit, melk en koekjes.
In je darmen worden koolhydraten omgezet naar glucose. Dit wordt vervolgens in het bloed opgenomen als bloedsuiker. Om jouw bloedsuikerspiegel mooi regelmatig t houden is het van belang de eetmomenten goed over de dag te spreiden.
In de dieetwereld hoor je vaak dat je zo min mogelijk koolhydraten tot je moet nemen om goed af te vallen. Dit zijn de zogenaamde koolhydraatarme of –loze diëten.
Het weglaten van koolhydraten is echter geen oplossing als je gezond wilt afvallen en niet na je dieet, razendsnel weer wilt aankomen. Hoe zit dat precies?
De nuance zit hem in het onderscheid tussen snelle en langzame koolhydraten.

 

KOOLHYDRATEN, zin en onzin

 

Snelle en langzame koolhydraten

Sommige koolhydraten worden sneller opgenomen in je bloed dan andere.
Dit noemen we dan ook ‘snelle’ koolhydraten. Je bloedsuikerspiegel gaat snel omhoog, maar daalt ook weer snel. Dit zijn de welbekende pieken in jouw bloedsuikerspiegel. Je hebt heel snel na het eten van een snelle koolhydraat weer honger omdat jouw bloedsuikerspiegel net zo snel is gedaald.
Met ‘langzame’ koolhydraten piekt de bloedsuikerspiegel veel minder, hij gaat namelijk langzamer omhoog en keldert niet meteen weer. Dit principe is een heel belangrijk onderdeel als je gezond en verantwoord wilt afvallen. Houdt de bloedsuikerspiegel zo gelijkmatig mogelijk. Hoe doe je dat?

 

bloedsuikerspiegel

 

Bloedsuikerspiegel in balans

Door langzame koolhydraten te eten goed verspreid over de dag, bereik je een gebalanceerde bloedsuikerspiegel. In langzame koolhydraten, zoals volkoren brood, volkoren pasta, groente, fruit en zilvervliesrijst, zitten veel vezels.
Vezels voorkomen de pieken in je bloedsuikerspiegel en geven gedurende langere tijd een verzadigd gevoel. Vezels houden de darmen goed aan hun werk en voorkomen obstipatie. Onderzoek aan de Universiteit van Illinois wijst uit dat vezels, een goede darmflora bewerkstelligen. De meeste mensen eten te weinig vezels. Het eten van vezels is niet alleen goed tegen obstipatie maar maakt ons minder ontvankelijk voor maag- en darmontstekingen of nog ergere darmproblemen.
Blijf dus uit de buurt van snelle koolhydraten zoals geraffineerde suiker, aardappels, wit brood en witte pasta!

 

Volgende keer meer over eiwitten, vetten, glycemische index en soorten suikers

 

Lees ook onze andere artikelen!

Te dik? Bel Dick!

088 500 9000

Meer verhalen