Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Heb ik overgewicht?

Overgewicht test

Heb ik overgewicht?

Waar om is overgewicht niet goed voor je?
In Nederland begint overgewicht een steeds groter probleem te worden. Volgens het CBS ligt het percentage mannen, vrouwen en kinderen met overgewicht, rond de 40%! En dit percentage blijft de laatste dertig jaar stijgen. Dat overgewicht diverse gezondheidsproblemen veroorzaakt, lijkt minder bekend dan we denken. Om je een idee te geven hebben we een lijst gemaakt van gezondheid- en psychische problemen waarmee een relatie met overgewicht is aangetoond:

· Diabetes
· Hartfalen
· Beroerte
· Artrose
· Onvruchtbaarheid
· Orthopedische problemen
· Psychische problemen: depressie en angststoornissen (m.n. bij kinderen)
· Chronische ziekten
· Slaapapneu
· Lagere levensverwachting

Onderstaande tabel demonstreert duidelijk hoe het aantal ziektedagen in het bedrijfsleven nauw samenhangt met de mate van overgewicht!

ziektedagen in het bedrijfsleven

Herken de signalen van overgewicht

Misschien slaap jij steeds slechter de laatste tijd en wordt het lastig je schoenveters te knopen. Heb jij meer en meer last van je rug na een lange werkdag? Of denk je dat je best goed op gewicht bent? Misschien zijn jouw kilootjes er heel langzaam aangeslopen maar wil je dolgraag zwanger worden…..
Het berekenen van jouw BMI en LBM kan een eerste stap zijn om weer balans in je lijf terug te krijgen en een einde te maken aan langdurig overgewicht. Ook als je maar een paar kilo overgewicht hebt, zal je versteld staan hoeveel verschil dat uitmaakt in je fitheid, nachtrust en energie.

Wanneer heb je overgewicht?

Om te bepalen of iemand overgewicht heeft zijn verschillende meetmethodes die gehanteerd worden in de afslank branche. De meeste mensen hebben wel eens gehoord over BMI en vetpercentages. Hoe bereken je de BMI? Je BMI kan je eenvoudig uitrekenen door je gewicht in kilogrammen te delen door het kwadraat van de lengte in meter:

bmi berekenen

Het is de meest gebruikte methode om eventueel overgewicht te berekenen. Hierbij worden schema’s gebruikt zoals hieronder:

bmi berekenen vrouwen

Overgewicht test. Is afvallen een overweging?

Wil jij snel je BMI door ons laten berekenen? Klik dan op deze link van onze website voor je overgewicht test. Het overgewicht berekenen gaat heel snel en zeer makkelijk door middel van deze test.
https://totalbodybalance.nl/bmi-meter/

bmi berekenen vrouw

Is de BMI-berekening alleen zaligmakend?

Deze manier om jouw gewicht te checken aan een bepaalde norm lijkt een hele verantwoorde. Er wordt in deze berekening geen onderscheid gemaakt tussen actieve mensen en relatief inactieve mensen. Ook wordt geen rekening gehouden met de buikomvang en mogelijke risicovolle viscerale vetophoping op die plek. En daarnaast wordt de leeftijd niet meegenomen. Bij heel sportieve mensen zal de spiermassa een vertekend beeld gaan geven in de berekening. De BMI maakt geen onderscheid tussen botten, spieren en vet en daarom is het beter om altijd eerst het vetpercentage te bepalen om goed te kunnen beoordelen of er sprake is van overgewicht. Als je dit percentage weet is tijdens een afvaltraject nauwkeurig te monitoren of het vetpercentage afneemt en niet de spieren worden ‘opgegeten’.
Bij Total Body Balance wordt dit vetpercentage bij aanvang en tussentijds gecontroleerd.

Vetpercentage en overgewicht

Met je vetpercentage kan nu ook je vetmassa en vetvrije massa berekend worden.
Je vetvrije massa is je lichaamsgewicht verminderd met je vetmassa. Als je dit weet kan je ook berekenen hoeveel vet je kwijt moet raken om een bepaald vetpercentage te bereiken.

Een voorbeeld:
Je bent een vrouw en weegt 70 kg en je heb een vetpercentage van 20 procent.
Dit percentage wil je verlagen naar 15 procent.
· Je huidige vetmassa is 14 kg (20 % van 70).
· Je vetvrije massa is dus 70 – 14 = 56 kg.
· Die 56 kg moet 85 (100 – 15) procent van het lichaamsgewicht worden.
· Dus 1 procent is 0,66 kg (56 gedeeld door 85).
· Dat betekent dat 15 procent (streef vetpercentage) 9,9 kg (15 x 0,66) is.
· Je moet dus 14 – 9,9 is 4,1 kg vet kwijtraken.

Overgewicht en taillemeting

Heeft het zin om ook de taille te meten om eventueel overgewicht te bepalen? Iemand waarbij het vet voornamelijk op de heupen zit, loopt minder risico op gezondheidsproblemen dan iemand die qua BMI niet op overgewicht scoort, maar wel veel buikvet heeft. Slanke mensen met behoorlijk wat buikvet (visceraal vet) lopen ook een groot risico op het gebied van hart en bloedvaten. Het is dus zeer zinvol om de taille te meten om de noodzaak om af te vallen aan te tonen.
Veel succes met jouw metingen en mocht je vragen hebben mag je altijd contact met ons opnemen via info@wordpress-802619-2766223.cloudwaysapps.com of op 0885009000.

Bronnen:
www.cbs.nl

www.nationaalkompas.nl/gezondheidsdeterminanten

www.gewichtstoename.nl

 

Te dik? Bel Dick!

088 500 9000

Meer verhalen