Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Gevolgen overgewicht

Is dat nu echt zo erg die paar kilootjes meer??

Is overgewicht wel zo erg? Dat is natuurlijk de hamvraag. Soms horen we op verjaardagen dat een paar kilootjes meer juist mooi staan, en zelfs voor minder rimpels zorgen. Zou het dan toch niet nodig zijn om echt goed op gewicht te zijn en houden we ons bezig met uiterlijke schijn en onbelangrijke zaken als we willen afvallen? In dit blog bespreken we een aantal zaken waarmee je geconfronteerd kunt worden als je overgewicht hebt.

Gevolgen van overgewicht

Wat zijn eigenlijk die zogenaamde gevolgen van overgewicht?
Als een van de belangrijkste gevolgen van overgewicht wordt vaak genoemd het risico voor hart en vaatziekten. Want welke processen in je lichaam maken nu dat, met name buikvet ofwel visceraal vet, zo gevaarlijk is voor je hart en bloedvaten? En hoe komt het dat zelfs een slanke vrouw of man die wel buikvet heeft, net zo veel risico loopt op hart- en vaatziekten als een man of vrouw met obesitas? Het schijnt dat 40% van de zogenaamde slanke mensen teveel van dit visceraal vet rond de organen heeft!

Gevaar van overgewicht door buikvet

Dit gevaar wordt veroorzaakt door de processen in de buik en de aanwezigheid in de buik van zeer belangrijke organen. Vet in de buikholte, vooral rond de lever, maakt stoffen aan die ontstekingen bevorderen en de werking van de organen verminderen en zijn daarmee zeer schadelijk. Ook maakt dit orgaanvet ons immuunsysteem in de war. De balans wordt verstoord tussen ontstekingsremmende en ontstekingsbevorderende stoffen. Een vette lever kan zijn filterende werk minder goed aan en gaat slecht cholesterol produceren. Het leverweefsel verhardt en kan gaan ontsteken. Het is in dit geval zeker geen oplossing om een crashdieet te volgen omdat de vetopslag hierdoor juist groter wordt. Een gezond eetpatroon met veel groente en goede vezels heeft positieve resultaten.

Wat is buikvet?

Gevolgen overgewicht - tekening buikvet     Gevolgen overgewicht kind - vette lever

Wat zijn andere, minder bekende gevolgen van overgewicht?

De meesten van ons weten dat overgewicht een groter risico op diabetes levert, maar ook kan leiden tot een hoge bloeddruk en problemen in je gewrichten, in het bijzonder, rug, nek en knie problematiek. Ook slijtage kan door overgewicht versneld worden. Maar het is minder bekend dat er ook een relatie bestaat tussen overgewicht en problemen met de huid. Bij kinderen zien we deze gevolgen van overgewicht vaak al jong ontstaan, maar het verband met het overgewicht wordt vaak niet serieus genomen.

Zwangerschapsstriemen ( striae) komen niet alleen voor bij zwangere vrouwen maar ook bij mensen kinderen en volwassenen met overgewicht. Deze strepen zijn eigenlijk gewoon littekens in de huid, doordat het onderhuidse bindweefsel teveel is uitgerekt.

Lymfoedeem komt ook regelmatig voor bij mensen met overgewicht. Zij hebben vaak veel vochtophoping in de benen. De doorstroom is minder goed en zo hoopt zich dan vocht op in de benen. Als je op de huid drukt rond de enkel zie je een kuiltje. Omdat door al dit vocht de huid minder goed wordt voorzien van zuurstof, ontstaan verhardingen, en infecties zoals open benen.

Ook spataderen kunnen het gevolg zijn van overgewicht. Door het gewicht en de druk op de buik verloopt de doorbloeding van de benen richting hart minder goed en verwijden de aders.

Vereelting van je voetzolen en scheurtjes kunnen het gevolg zijn van overgewicht . teveel druk veroorzaakt een te dikke eeltlaag en verharding ervan. Hierdoor krijg je makkelijk scheurtjes of kloven.

Infecties als gevolg van overgewicht

Bij mensen met overgewicht worden vaak huidinfecties geconstateerd. Veel meer dan bij mensen die een gezond lichaamsgewicht hebben. Je kunt bij dit soort huidinfecties denken aan eczeem, ontstekingen van haarzakjes, schimmelinfecties en wondroos.
Als een haarzakje ontstoken raakt gaat dit meestal snel weer over. Bij mensen met overgewicht is de druk op de huid groter en dit verergert de ontsteking. Uiteindelijk heb je dan een steenpuist.
Op plekken waar onze zweetklieren zich bevinden, zoals in de oksels, ontstaan sneller abcessen bij dikke mensen. De klieren kunnen hun werk niet goed meer doen omdat het vet in de weg zit.
Psoriasis blijkt bij mensen met overgewicht veel vaker voor te komen.

Onbekende gevolgen van overgewicht

Door overgewicht raakt ook onze hormoonhuishouding verstoord. Met name bij vrouwen kan dit onprettige gevolgen hebben. In vetweefsel wordt testosteron aangemaakt. Als deze hormoonspiegel te hoog wordt kan dit leiden tot overbeharing op borst en armen, acne, haaruitval op het hoofd en beïnvloedt het ontstaan van zwangerschap door het effect op de eierstokken.

Is er een relatie tussen een goede nachtrust en overgewicht?

Uit onderzoek blijkt dat mensen met een gezond gewicht beter slapen, dieper slapen en zich fitter voelen dan mensen met overgewicht. Een groot percentage van geregistreerde patiënten met apneu heeft overgewicht. Wanneer zij gezond gaan afvallen, verdwijnt vaak zelfs de apneu volledig. Een beetje overgewicht heeft vaak al een serieus snurkprobleem tot gevolg.

Zijn de gevaren van overgewicht alleen fysiek?

Gevaar van overgewicht ligt niet alleen op fysiek vlak maar ook op hoe je je voelt, dus op mentaal en emotioneel vlak. Dit zijn de psychologische effecten van overgewicht. Waar moet je dan aan denken?

Kinderen met overgewicht worden eerder gepest dan kinderen die goed op gewicht zijn.

Mensen met overgewicht vinden het lastiger om beslissingen te nemen dan mensen met een goed gewicht.

Je krijgt er bijvoorbeeld stress van dat je je kleding niet meer past, het je niet lukt om minder te snoepen, je je moeilijker beweegt en helemaal geen zin meer hebt om te bewegen. Door deze stress gaat je cortisol omhoog en neemt je hongergevoel fors toe en krijgt het lichaam de behoefte om lichaamsvetten op te slaan. Je komt geleidelijk in een neerwaartse spiraal terecht. Het gewicht zit je in de weg en dus ga je nog minder bewegen. Zo is het cirkeltje rond en geef je de hoop op.

Gelukkig kan overgewicht van tijdelijke aard zijn en is het heel goed mogelijk om gezond en op lange termijn af te vallen met deskundige begeleiding.

Te dik? Bel Dick!

088 500 9000

Meer verhalen