Wist je dat je vaak verborgen suikers eet/drinkt zonder dat je het in de gaten hebt?
Uit onderzoek blijkt dat de populaire drinkpakjes die veel kinderen mee naar school krijgen, ongezonde suikerbommen zijn: bijna één op de vier drinkpakjes bevat zelfs meer suikers dan Coca-Cola. Veel ‘gezonde’ pakjes blijken slechter voor je te zijn dan een blikje cola… Benieuwd hoe dit kan?
Suiker, suiker en nog eens suiker..
Het suikergehalte per pakje verschilt enorm. Drinkpakjes zijn over het algemeen erg ongezond. Een kind van acht consumeert jaarlijks ruim zijn of haar eigen gewicht aan suikers: 51 kilo. De helft hiervan is tafelsuiker. In een onderzoek van Foodwatch werden 194 drinkpakjes onderzocht op het suikergehalte. Cola is al zoet, met 5 suikerklontjes per 200 ml. Een kwart van de onderzochte drinkpakjes ligt daar nog eens boven. Chocolademelk, vruchtendrankjes, vruchtensap, kunstmatig gezoete drankjes en yoghurtdrink kwamen slecht uit de test.
Waarom drinkpakjes extreem zoet zijn van smaak
Gemiddeld bevatten de onderzochte drinkpakjes 8,1 gram suikers per 100 ml, oftewel 4,5 suikerklontjes per pakje. Diverse pakjes drinkyoghurt bevatten zelfs 13 gram suiker per 100 ml: 6,5 suikerklontjes. Door het toevoegen van kunstmatige zoetstoffen naast de vaak al aanwezige suikers, blijven de drinkpakjes extreem zoet. Zelfs drankjes waar al vijf tot acht gram suiker per 100 ml in zit, worden nog extra gezoet. Deze kunstmatige zoetstoffen worden niet als gezond alternatief voor suikers gezien. De gevolgen van deze kunstmatige zoetstoffen kunnen oplopen. Het verhoogt het risico op diabetes type 2 en brengt mogelijk je verzadigingsgevoel in de war met een gewichtstoename tot gevolg. Je lichaam verwacht naar aanleiding van de zoete smaak een suikerboost en krijgt daar dus ‘trek’ in.
Gevolgen van het overmatig gebruik van suikers
Steeds meer onderzoek wijst uit dat een overmatige consumptie van suiker enorme gevolgen heeft. We denken dat vet de veroorzaker is van de epidemie aan obesitas, maar is dat wel zo? Vet is niet de veroorzaker van obesitas, maar juist suiker.
Verschillende ziektes worden ermee in verband gebracht, zoals diabetes type 2, hartziektes, beroertes en mogelijk zelfs slechte botontwikkeling. Een klein beetje suiker op zijn tijd is niet slecht voor de mens. Het is juist de manier waarop het tegenwoordig gegeten en gedronken wordt, wat ver boven de grens ligt.
De methode van Total Body Balance is suikervrij om je insulinespiegel op een zo laag mogelijke peil te houden. Dat heeft bovendien als voordeel dat het hongergevoel vermindert.
Wij raden een suiker/vetarme eet en drinkpatroon aan. Laat de drinkpakjes staan en kies bewust voor een heerlijk glaasje water met een schijfje citroen, limoen, munt of komkommer.
Wil jij ook een suikervrij eet/drinkpatroon en heb je behoefte om begeleidt te worden? Neem dan contact met ons op en we helpen je graag!