Deprecated: Return type of DOMWordsIterator::current() should either be compatible with Iterator::current(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/834551.cloudwaysapps.com/qrsmchndhj/public_html/wp-content/plugins/divi-machine/includes/modules/PostContent/PostContent.php on line 83

Deprecated: Return type of DOMWordsIterator::next() should either be compatible with Iterator::next(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/834551.cloudwaysapps.com/qrsmchndhj/public_html/wp-content/plugins/divi-machine/includes/modules/PostContent/PostContent.php on line 47

Deprecated: Return type of DOMWordsIterator::key() should either be compatible with Iterator::key(): mixed, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/834551.cloudwaysapps.com/qrsmchndhj/public_html/wp-content/plugins/divi-machine/includes/modules/PostContent/PostContent.php on line 42

Deprecated: Return type of DOMWordsIterator::valid() should either be compatible with Iterator::valid(): bool, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/834551.cloudwaysapps.com/qrsmchndhj/public_html/wp-content/plugins/divi-machine/includes/modules/PostContent/PostContent.php on line 89

Deprecated: Return type of DOMWordsIterator::rewind() should either be compatible with Iterator::rewind(): void, or the #[\ReturnTypeWillChange] attribute should be used to temporarily suppress the notice in /home/834551.cloudwaysapps.com/qrsmchndhj/public_html/wp-content/plugins/divi-machine/includes/modules/PostContent/PostContent.php on line 94
De gevaren van de zon en het belang van smeren, Total Body Balance

Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

De gevaren van de zon

A sun made with suncream at the shoulder (shallow dof)Bij Total Body Balance weten we dat u goed voor u zelf wilt zorgen. Aan de ene kant helpen we u hiermee door uw gewicht gezond te krijgen en geven u de handvatten en inzichten om het onder controle te kunnen houden. Maar er zijn meer punten van aandacht: neem nu bijvoorbeeld de zon en het gevaar van verbranden van de huid. Hieronder een uitleg over zonnebrandcrèmes en een aantal weetjes over de zon in het algemeen.

Zonnebrandcrème

Zonnebrandcrème is een effectieve manier om de huid te beschermen tegen UV-straling. Elke zonnebrandcrème geeft een bepaalde graad van bescherming. Dit staat altijd op de verpakking vermeldt en wordt de Sun Protection Factor (SPF) genoemd. De SPF of beschermingsfactor, in het Nederlands meestal kortweg ‘de factor’ genoemd, geeft aan welke mate van bescherming de zonnebrand geeft.

Een voorbeeld maakt het beste duidelijk wat de factor betekent:
Iemand met huidtype 2 verbrandt in de middagzon na ongeveer 20 minuten. Wanneer een zonnebrandcrème wordt gebruikt met een SPF van 12 treedt de zonverbranding pas op na 12 x 20 minuten, dus na 4 uur. Deze persoon zal dus met deze zonnebrandcrème na 4 uur verbranden, ook al heeft hij zich goed ingesmeerd.

Kiezen van een zonnebrandcrème

De beschermingsfactor van de zonnebrandcrème moet dus met zorg worden gekozen. Wanneer het gaat om optimale bescherming en verder niets, is een crème met een zeer hoge SPF de beste keus. Is het doel echter om op een zo veilig mogelijke manier bruin te worden moet een crème met een lagere factor gekozen worden. Wanneer de blootstelling aan de zon slechts kort zal zijn kan een relatief lage SPF gekozen worden, bij langere blootstelling moet weer voor een crème met een hogere SPF gekozen worden.
Omdat de huid van kinderen extra makkelijk beschadigd kan worden door UV-straling moeten kinderen altijd optimaal beschermd worden met een hoge factor.

De onderstaande tabel geeft een indicatie welke crème tenminste voor welke huid gebruikt moet worden:

  • Huidtype 1: zeer licht huidtype, verbrandt snel, bruint nooit factor 30-50
  • Huidtype 2: licht huidtype, verbrandt vrij snel, bruint langzaam factor 20-30
  • Huidtype 3: vrij licht huidtype, verbrandt niet snel, wordt makkelijk bruin factor 20-30
  • Huidtype 4: iets getint huidtype, verbrandt (vrijwel) nooit, bruint snel factor 20
  • Kinderen tot 16 jaar: smeren ongeacht het huidtype factor 30-50
Hoeveel moet ik smeren?

Om de bescherming te krijgen die de zonnebrandcrème belooft te geven moet de crème vrij dik op de huid worden aangebracht. Zuinig smeren geeft een veel lagere protectiefactor dan op de verpakking vermeld staat. Precieze richtlijnen over hoeveelheden toe te passen crème zijn niet te geven maar een ‘hand vol’ voor elke insmeerbeurt van de gehele huid is niet overdreven.

Hoe vaak moet ik smeren?

De kwaliteit van zonnebrandcrèmes is de laatste jaren sterk verbeterd. Toch slijt de beschermende zonnebrandcrème laag in een aantal uur. Dit wordt versneld door het dragen van kleding, liggen in het zand en zwemmen. De ‘waterproof’ crèmes blijven weliswaar beter op de huid zitten na watercontact, maar toch blijft het zaak om de huid regelmatig opnieuw in te smeren. Omdat zonnebrandcrème vaak pas na ca. 30 minuten optimaal werkt is het verstandig de crème steeds tijdig aan te brengen.

Als je in de schaduw zit hoef je je niet in te smeren

Helaas is dit niet waar, al ligt het er wel een beetje aan waar je exact in de schaduw zit. Zit je ergens verscholen onder een echt dak, dan kun je best zonder beschermend product. Maar zit je onder een parasol of iets dergelijks, dan moet je je echt wel goed insmeren. Ben je echt gevoelig voor de zon, dan zul je best weten dat je zelfs in de schaduw kunt verbranden. Je kan in de vakantie vrijwel de hele dag doorgebrengen onder een parasol en toch behoorlijk bruin worden, bakken in de volle zon is echt niet nodig.

Als ik mij insmeer met SPF50 dan word ik niet bruin

Nee, ook dit is niet waar! Ook al draag je een beschermend product met een hoge factor, dan nog kun je prima bruin worden. Het duurt dan wel iets langer omdat het pigment langzamer opgebouwd wordt. Maar het is natuurlijk wel zoveel veiliger! Gaat het je toch te langzaam? Stap dan na een paar dagen over op een lagere factor (SPF30) en weer een paar dagen later naar SPF15, maar lager gaan dan dat zou ik niet doen. Als je een lagere factor gebruikt dan SPF15, gebruik die dan uitsluitend op de (vrij dikke en dus minder kwetsbare huid) van armen en benen.

De huid onder kleding hoef je niet in te smeren als je in de zon zit

Nee, niet waar. De UV straling brandt door kleding heen, zeker als het dunne kleding is, iets wat je natuurlijk draagt in de zomer. Je ziet weleens dat kinderen in t-shirtjes de zon of het zwembad in worden gestuurd, maar dat voldoet echt niet als zonbescherming. Wel geeft het een extra laagje bescherming, dus als je het naast een goed beschermd product gebruikt is het natuurlijk prima. Er bestaat wel speciale UV beschermende kleding trouwens, misschien handig om te dragen als je veel in de buitenlucht bent in een zonnige omgeving.

Als je je ‘s ochtends hebt ingesmeerd en je gaat niet zwemmen, dan ben je de hele dag beschermd

Nee hoor! De UVA & UVB straling breekt de beschermende ingrediënten in jouw zonnebrand in de loop van de tijd helemaal af. Vrijwel geen enkel ingrediënt is compleet fotostabiel en biedt dus naar verloop van tijd geen bescherming meer. Daarom moet je je telkens weer opnieuw insmeren, liefst om de twee uur. Natuurlijk zorgt zweet en jouw handdoek of kleding er ook voor dat de zonnebrand langzaam weggeveegd wordt. Blijven smeren is het devies, niet zuinig doen!

Als je als bruin bent, dan heb je geen beschermende factor meer nodig

Nee, ook niet waar! Zelfs al heb je een prachtige bruine kleur van jezelf, dan nog is het nodig om de huid goed te beschermen. Het is wel zo dat je je dan kunt kiezen voor een lagere beschermingsfactor, omdat de huid al behoorlijk voorzien is van pigment. Dat pigment biedt in principe bescherming tegen de schadelijke zon, maar toch betekent het niet dat je niets aan zonbescherming hoeft te doen, wees dus verstandig.
Ben je lichter van huid, maar inmiddels door veilig zonnen lekker bruin geworden? Ook dan kun je overstappen naar een lagere beschermingsfactor, maar blijf het verstandig doen!

Als je make-up draagt, dan word je niet bruin

Nee, niet waar! UV straling gaat dwars door de meeste make-up heen. In foundation of poeder zijn meestal wel (minerale) pigmenten aanwezig die wel wat bescherming bieden, maar die is matig en wordt dus ook afgebroken in de loop van de dag. De mate van bescherming staat altijd op de verpakking, staat er geen SPF getal op, dan biedt het product dus helemaal geen bescherming. Daarnaast draag je meestal te weinig foundation of poeder om de genoemde bescherming te halen, dus eigenlijk heb je er niets tot weing aan. En dat houdt dus in dat je ook bruin kunt worden als je makeup draagt.

Als ik een dagcreme met SPF 30 draag en een foundation met SPF 15, dan draag ik dus SPF45

Nee, ook al niet waar, je mag de SPF waardes niet bij elkaar optellen, maar natuurlijk kun je ze wel over elkaar gebruiken. Je bent in het geval van het voorbeeld met SPF30 beschermd, maar wel voor korte tijd dus (2 uur). Vergeet dus niet een extra beschermend product aan te brengen na verloop van tijd. Dep het voorzichtig op jouw gezicht als je make-up draagt, dat gaat prima.

Ik zit nooit in de zon en dus hoef ik mij niet in te smeren!

Nee, niet waar. Iedereen is natuurlijk wel buiten en zelfs een korte wandeling stelt de huid bloot aan de schadelijke zonnestralen. Ook ruiten en ramen houden de schadelijke UVA straling niet tegen, je bent dus ook niet veilig in de auto of achter het raam van jouw kamer, zeker niet als je er vlak naast zit.

Beschermen

Het beschermen van uw huid tegen de schadelijke invloeden van de zon is dus heel belangrijk, Forever heeft hier een paar mooie producten voor. Laat de Aloe Sunscreen crème en Spray het werk voor je doen. De spray is ideaal om op het strand nog even bij te “smeren”. Geniet onbezorgd van de zon met beschermingsfactor 30. Dankzij de waterproof formule ben je ook tijdens het zwemmen beschermd tegen UV stralen.

Neem contact met ons op om deze producten te bestellen: 088 – 500 9000.

Te dik? Bel Dick!

088 500 9000

Meer verhalen