Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Zwangerschap en overgewicht

De meeste mensen weten wel dat overgewicht een grotere kans op hoge bloeddruk, hart- en vaatziekten en gewrichtsproblemen geeft. Maar dat overgewicht de vruchtbaarheid en daarmee de kans op zwanger worden kan beïnvloeden is minder bekend. En dat dit voor zowel de man als de vrouw geldt is een gegeven waar we al helemaal niet bij stilstaan.

Als je overgewicht hebt én een kinderwens is afvallen heel belangrijk. Het negatieve effect van overgewicht op vruchtbaarheid is in onderzoek duidelijk vast komen te staan deze laatste jaren. Overgewicht beïnvloedt de hormoonhuishouding waardoor de functie van de eierstokken wordt verstoord en de menstruatie onregelmatiger of afwezig is. Bij vrouwen met overgewicht duurt het gemiddeld veel langer voor ze zwanger zijn. Vrouwen met een stabiel en gezond gewicht vormen een betere ‘omgeving’ voor de rijping van een eitje en de ontwikkeling van een bevruchte cel.

Overgewicht en vruchtbaarheid bij de vrouw

Met name vetophoping bij de buik zorgt voor gezondheidsproblemen. Heb je als vrouw een taille van meer dan 88 centimeter dan kom je als snel in de gevarenzone. Hoe meer centimeters hoe groter de risicokans. In het buikvet worden hormonen aangemaakt, vooral het geslachtshormoon testosteron. Dit hormoon wordt omgezet in oestrogeen. Wanneer de hoeveelheid oestrogeen permanent verhoogd is, denken de hersenen dat er al een groeiend eiblaasje is. Omdat normaal gesproken het oestrogeenlevel alleen extra hoog is bij een groeiend eiblaasje. De hersenen stoppen nu met het aanmaken van FSH, (Follike stimulerend Hormoon), het hormoon dat de eierstok stimuleert om een eiblaasje te laten rijpen. Met als gevolg, geen groeiend eiblaasje, geen eisprong en geen zwangerschap.

Zwangerschap en overgewichtOvergewicht en vruchtbaarheid bij de man

Nu blijkt uit een studie onder meer dan 25.000 koppels dat ook mannen die te dik zijn rekening moeten houden met vruchtbaarheidsproblemen. Uit de resultaten kwam naar voren dat mannen met ernstig overgewicht 36 procent meer kans hebben op onvruchtbaarheid dan mannen met een normaal gewicht. Door de overtollige kilo’s is niet alleen meer kans op de ontwikkeling van tal van ernstige aandoeningen, zoals hart- en vaatziekten en kanker maar er is bovendien ontdekt dat zwaarlijvigheid bij mannen een negatief effect heeft op de vruchtbaarheid. Mannen die tot de categorie ‘overgewicht’ behoren hebben 20 procent meer kans om onvruchtbaar te zijn. De onderzoekers hielden uiteraard rekening met andere factoren die de vruchtbaarheid beïnvloeden, zoals de leeftijd en roken.

Toch bleven de bevindingen na correctie van deze elementen stand houden. De slechtere voortplantingskansen van dikke mannen waren ook niet te wijten aan het hebben van minder seks dan slankere mannen. Men neemt aan dat overgewicht wél schadelijk is doordat het een verlaagd gehalte van het mannelijke geslachtshormoon testosteron in de hand werkt. Willen dikke mannen zich dus zo goed mogelijk verzekeren van het vaderschap, dan zullen ze hard moeten trainen en gezonder gaan eten. Ze doen dit bovendien niet alleen voor hun toekomstige kinderen, maar ook voor hun eigen gezondheid.

Zwangerschap en overgewichtVoeding tijdens de zwangerschap

Veel mensen denken dat zwangere vrouwen meer moeten eten omdat ze ‘voor twee’ moeten eten. Dit is een groot misverstand! Het gaat er vooral om dat je gezond eet.

Groente en fruit, maar ook volkoren producten, goede eiwitten en ijzerhoudende voedingsmiddelen. Eet je teveel of veel suiker, alcohol en E-nummers dan breng je niet alleen je eigen gezondheid in gevaar maar ook de gezondheid van je kindje. Het loopt dan al jong een groter risico op obesitas.

De Gezondheidsraad adviseert folium-zuur vanaf het moment dat je een kinderwens hebt. Foliumzuur speelt een belangrijke rol in het proces van cel-deling en draagt bij aan maternale weefselgroei tijdens de zwangerschap. Foliumzuur ondersteunt ook de aanmaak van rode bloedlichaampjes.

Van nature komt foliumzuur voor in groenten, vooral de groene soorten, volkoren producten, brood, vlees en zuivel. Door gevarieerd te eten kan iedereen voldoende foliumzuur binnenkrijgen.
IJzer speelt een rol in het proces van de celdeling en draagt bij aan de normale vorming van rode bloedcellen en hemo-globine en helpt bij de vermindering van vermoeidheid en moeheid tijdens de zwangerschap.

Vrouwen die al overgewicht hebben bij aanvang van de zwangerschap, of teveel in gewicht toenemen tijdens de zwangerschap lopen diverse risico’s :

  • De kans op een miskraam is 15% bij een gezonde vrouw, maar kan oplopen tot 75% bij een vrouw met overgewicht.(hormonale verstoringen)
  • Een vrouw met overgewicht loopt 3 keer zoveel kans op zwangerschapssuiker.
  • De kans dat een kindje een hoog geboortegewicht heeft, neemt toe bij overgewicht van de moeder. Een moeilijke bevalling of zelfs een keizersnede kan het gevolg zijn.
  • Wanneer de BMI met 5 waardes stijgt, verdubbelt de kans op een zwangerschapsvergiftiging.
  • Kans op hoge bloeddruk.
  • Kans op hartafwijkingen bij het kindje, of een open ruggetje.
  • Het risico dat een kindje komt te overlijden na de bevalling is 5 keer hoger bij vrouwen met overgewicht.

Een goede voorbereiding is dus het halve werk!!

Volg ons op Facebook voor tips voor, tijdens en na jouw zwangerschap!

Wanneer je als toekomstige mama en papa, er alles aan hebt gedaan om je lichaam in topvorm te brengen en het is gelukt om zwanger te zijn, kan je je gaan voorbereiden op de bevalling.

Total Body Balance streeft er altijd naar iedereen naar een gezonde balans te brengen in gewicht en lange termijn voedingspatroon. Een gezonde geest heeft in eerste instantie een gezond lichaam nodig. Daarnaast zijn er tegenwoordig mooie, natuurlijke methodes om je ook mentaal zo goed, gezond en natuurlijk mogelijk op de bevalling voor te bereiden. Een daarvan is Bliss Hypnobirthing.

Wij ontvangen graag een geboortekaartje van jullie kindje!Zwangerschap en overgewicht

Hierbij willen we ook Yvonne van Dalen van Vavavonne bedanken voor haar prachtige foto’s die we bij dit artikel mochten plaatsen. Speciaal voor Total Body Balance klanten heeft ze een mooie aanbieding, €25 korting op een fotoshoot. Vraag naar de voucher bij uw coach.

Binnenkort meer over afvallen NA je zwangerschap.

Bronnen:

www.antoniusziekenhuis.nl
www.jessevandervelden.com
http://www.dokterdokter.nl
http://www.salus.nl
www.deverloskundige.nl
Ivan Wolffers, hoogleraar Cultuur en Gezondheidszorg VU medisch centrum
Journal of Obesity
Science Daily

 

Te dik? Bel Dick!

088 500 9000

Meer verhalen