Suikervrij eten, waarom zou je dat doen? Suiker en dan bedoelen we met name de gevaarlijke, verborgen suikers zijn niet gezond voor je lichaam. Ze zitten in koek, snoep, frisdranken, voorverpakte producten en maaltijden. Ze zorgen ervoor dat je bloedsuikerspiegel uit balans raakt. Je insulineproductie raakt ontregeld en het lichaam kan hier niet goed mee overweg. De overtollige energie wordt omgezet naar lichaamsvet. Dat merk je dus direct terug op de weegschaal.
Suikervrij eten, kan dat?
Helemaal suikervrij eten is best lastig. Van nature komen suikers in sommige producten voor, denk bijvoorbeeld aan fruit. Daar zit fructose in. Ook in zuivel, granen en sommige groenten zitten suikers. Natuurlijk is het niet verstandig om geen groente en fruit te eten, omdat daar suiker in zit. Als je normale porties eet, is dat helemaal geen probleem.
Deze natuurlijke suikers brengen je bloedsuikerspiegel niet uit balans en worden netjes door het lichaam verwerkt. Bij vrijwel iedere maaltijd die je eet, is er een reactie te zien in je bloedsuikerspiegel. Het is zaak om die zo min mogelijk te laten schommelen. Regelmatig eten is daarom aan te raden in plaats van in één keer een enorme maaltijd te eten. Daarom zijn tussendoortjes ook zo belangrijk als je af wilt vallen. Ze gaan hongergevoel tegen, houden je spijsvertering aan de gang en voorkomen dat je te veel bij de hoofdmaaltijden eet.
Wat gebeurt als je teveel slechte suikers eet?
Je kunt allerlei klachten krijgen zoals vermoeidheid of juist hyperactiviteit. En je krijgt na korte tijd weer trek. Vooral in zoet. Dat houdt de vicieuze cirkel in stand. Of liever gezegd, je bent suiker verslaafd. Die trek gaat niet weg en je blijft eten. Je slaat teveel vet op en verbrandt het niet voldoende. Daarnaast kun je serieuze kwalen krijgen zoals diabetes, hart- en vaatziekten en ontstekingen. Ook je tanden worden er niet mooier op als je veel suiker eet.
Minder toegevoegde suikers eten
Die toegevoegde suikers zijn de slechte suikers. Laat die zoveel mogelijk staan. Leer jezelf aan om, zodra je er zin in hebt, een gezond alternatief te eten. Een stukje fruit of een ander gezond tussendoortje. Lees de etiketten van de producten in de supermarkt. Staat suiker vooraan in de ingrediëntentabel, dan kun je er zeker van zijn dat er veel suiker in zit. Lees ook de voedingswaardetabel nauwkeurig. Veel energie betekent ook veel suiker. Koop deze producten niet. Als je het niet in huis hebt, kom je ook niet in de verleiding!
Suikers en koolhydraten?
Hoe zit het dan met suikers en koolhydraten? Probeer hiervan de volkoren varianten te eten, dus volkoren crackers, brood, pasta en zilvervliesrijst. Daar kun je voldoende energie uithalen die je lichaam nodig heeft. Ook hiervoor geldt: hou het in balans, varieer met je voeding en maak de porties niet te groot.
Hiermee hou je de bloedsuikerspiegel onder controle en kun je slechte suikers vermijden. Suikervrij eten betekent dat je die slechte, verborgen suikers laat staan. Als je dit een tijdje doet, zie je dat zeker weten terug op de weegschaal. Je voelt je fitter en energieker!