Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Verantwoord barbecueën

Verantwoord barbecueën kan echt! Als je maar weet hoe.
In dit artikel vertel ik hoe je de barbecue gezond houdt.

Verantwoord barbecueën doe je zo

Veel mensen barbecueën op de traditionele manier met verschillende soorten vlees en vaak ook in grote hoeveelheden. Meestal eten ze er een kant-en-klare huzaren- of aardappelsalade bij. Natuurlijk horen daar lekkere sausjes en stokbrood met kruidenboter bij. Het is lekker maar gezond is het niet. Het kan ook anders met net zoveel smaak maar met veel minder calorieën.

Vetarm barbecueën tips

We willen namelijk graag vetarm barbecueën dus is het beter om magere vleessoorten te gebruiken zoals kip, kalkoen of vis. Varkensvlees, hamburgers en worstjes bevatten veel vet, dus die kun je beter links laten liggen. De truc hier is om het vlees of de vis die je gebruikt lekker ZELF te marineren of te kruiden met verse kruiden, als je een kant en klare kruidenmix gebruikt, let dat op dat er geen suiker in zit. Op die manier krijgt het vlees of de vis vanzelf meer smaak en heb je al die vette sausjes niet nodig.

Als je toch sausjes wilt, maak ze dan zelf op basis van magere kwark of yoghurt zonder mayonaise. Ook hier kun je zelf kruiden aan toevoegen: denk aan knoflook, dille, basilicum of peterselie. Maar ook bijvoorbeeld met kerriekruiden kun je een lekker sausje maken. Wees dus creatief en kies wat jij lekker vindt. Je kunt eindeloos variëren. Of gebruik een van de sauzen die ik verkoop.

Verantwoord barbecueën vis

Gebruik ongeveer 150 gram vlees of vis per persoon. Het is echt niet nodig om een halve kilo vlees per persoon te serveren. Kies daarbij voor kwaliteit in plaats van kwantiteit, dus liever een biologisch biefstukje van topkwaliteit in plaats van 5 soorten vlees. Als je daarbij dan ook nog eens lekkere groenten serveert, kun je moeiteloos lekker verantwoord barbecueën.

 

 

Groenten op de bbq

In plaats van de kant- en klare salades kun je kiezen voor verse groenten. Ook hiermee kun je volop variëren. Courgette, aubergines, tomaten, asperges en paprika’s zijn heerlijk om op de bbq te grillen. Op die manier krijg je meteen ook je dagelijkse portie groenten binnen. En als je van aardappel houdt kun je die natuurlijk ook poffen op bbq.

Verantwoord barbecueën groenten

Een biertje hoort erbij?

Verantwoord barbecueën betekent natuurlijk ook dat je let op je alcohol inname. Een glaasje (0f twee) moet kunnen maar hou het daar dan ook bij. Kies liever voor wijn dan voor bier. Ook frisdrank kun je vervangen door (bruisend) water met een smaakje. Voeg eens vers fruit aan het water toe zoals: sinaasappel, citroen of limoen. Of wat dacht je van aardbeien en munt?

Je ziet: verantwoord barbecueën hoeft helemaal niet moeilijk te zijn als je weet waar je op moet letten en wat gezondere alternatieven zijn. Eet smakelijk!

Te dik? Bel Dick!

088 500 9000

Meer verhalen