Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Stevia

Zoetigheid is een voor velen een bekende valkuil tijdens het lijnen. Gelukkig is er tegenwoordig een veilige zoetstof op de markt die geen calorieën bevat en die anderzijds geen schadelijke bewerkingen kent.

 

Steviol glycosiden (of stevioside of rebausioside) is ca. 200-300 keer zo zoet als suiker (sacharose) en levert geen calorieën. Het wordt in Zuid Amerika al eeuwenlang gebruikt als zoetmiddel en wordt gewonnen uit het blad van de stevia plant.

Stevia is een kleine, kruidachtige, struik en wordt vooral in Zuid-Amerika en China op grote schaal geteeld. De plant is ook in Nederland verkrijgbaar onder de naam “honingplant”.

Stevia heeft 2 gebruiksmogelijkheden en vele voordelen:

• Inwendig gebruik: de bladeren van de Stevia-plant hebben een intens zoete smaak (300x zoeter dan de normale suiker). Het gebruik van Stevia als zoetmiddel heeft veel voordelen. Het kan bijvoorbeeld gebruikt worden door diabetici.

• Uitwendig gebruik: gebruik in crèmes en lotions. Stevia heeft een huidverzorgend effect. Het effect zorgt er voor dat er een positieve invloed is bij bijvoorbeeld acne en eczeem.

Hoe wordt het gewonnen?

Steviolglycosiden, beter bekend onder de naam ‘stevia’ worden gewonnen uit het blad van de steviaplant (Stevia rebaudiana). De bladeren van de plant worden verwerkt in heet water. De waterige oplossing wordt verder gezuiverd en gedroogd totdat er steviol glycoside kristallen overblijven. In het oorsprongsgebied van de steviaplant, de grensstreek tussen Paraguay en Brazilië, wordt stevia al eeuwenlange gebruik als zoetmiddel. De bladeren werden o.a. in de thee gedaan.

Steviolglycosiden kan door ons lichaam niet worden opgenomen. Wel wordt steviolglycosiden door de darmflora omgezet in steviol en dit wordt door het lichaam gedeeltelijk opgenomen. Steviolglycoside en steviol leveren geen calorieën.

Veiligheid en gezondheid

Steviolglycoside is in 2008 beoordeeld en veilig bevonden door JECFA. In 2010 is het door de European Food Safety Authoriy (EFSA) beoordeeld en veilig bevonden voor gebruik in levensmiddelen. Met ingang van 2 december 2011 is steviolglycoside in de Europese Unie toegelaten als zoetstof in levensmiddelen.

Steviolglycosiden hebben geen nadelig effect op het gebit en heeft geen invloed op insuline en/of bloedsuikergehalte, waardoor het ook geschikt is voor diabetici.

 

In onze webshop vind je diverse producten die gezoet zijn met deze zoetstof, zoals limonade, suiker en een heel handig kookboek.

Klik hier voor de Stevia gezoette producten in onze Webshop >>>

 

Te dik? Bel Dick!

088 500 9000

Meer verhalen