Veel mensen krijgen geen hap meer door hun keel als ze last hebben van stress. Anderen daarentegen zijn echte emotie-eters en slaan juist aan het snaaien en snoepen en zullen meer én ongezonder gaan eten. Terwijl goede voeding juist je stress kan verminderen.
Hoe komt dit?
Het vervelende is dus dat stress juist leidt tot extra vetopslag en een groot hongergevoel. Als je middenin je afvaltraject zit wil je dat absoluut niet! Stress wordt meestal veroorzaakt door lastige gebeurtenissen in je leven. Maar je kunt ook zelf stress creëren. We zien dit vaak bij klanten aan het begin van hun afval traject. Ze staan dagelijks op de weegschaal en soms meerdere keren per dag. De schommelingen van ons lichaam leiden dan vaak tot teleurstelling en stress en zo kom je in een neerwaartse spiraal terecht. Zorg dus niet zelf voor nog meer stress door steeds op de weegschaal te gaan staan.
Als je last hebt van stress is het wetenschappelijk bewezen dat je insuline spiegel omhoog gaat, als of je suiker zou hebben gegeten, hierdoor stopt het afvallen en heb je mogelijk last van hongeraanvallen, hier komt de term emotie-eter vandaan.
Groene groenten
Je lichaam verbruikt als je last hebt van stress veel magnesium. Het is nodig voor de aanmaak van hormonen, helpt bij de opbouw van spieren en botten en zorgt voor ontspanning van spieren en zenuwen. Magnesium wordt daarom ook wel het ‘antistressmineraal’ genoemd. Als je langdurig last hebt van stress kun je een magnesiumtekort krijgen. Met meer groene groenten, bonen, peulvruchten, bananen, volkoren granen, pure chocolade en vooral noten kun je je inname van magnesium verbeteren. Cashewnoten, amandelen en pinda’s bevatten veel magnesium, en ook pindakaas is een goede leverancier. Let op! Een aantal van deze producten staan niet op de TBB ingrediëntenlijst. Ben je bezig met het programma? Ga dan vooral voor de groene groenten!
Asperges
Stress kan een verhoogde bloeddruk veroorzaken. En dat is weer een risicofactor voor hart- en vaatziekten. Asperges bevatten veel voedingsstoffen. Denk aan magnesium, kalium, zink, fosfor en vitamines als B1, B2, B6 en C. Ook zit de stof asparagine in asperges. Deze stof heeft een gunstige uitwerking op de bloeddruk. Lekkere recepten met asperges vind je gemakkelijk in onze receptenbibliotheek.
Vette vis
Heb je een stressvolle periode? Eet dan zeker twee keer per week vis, waarvan minimaal één keer vette vis. Als je dat advies volgt, krijg je voldoende omega-3-vetzuren binnen. Het menselijk lichaam heeft deze vetzuren nodig, maar is niet in staat om ze zelf aan te maken. Ben je geen liefhebber van vis of zoek je op een andere manier aanvulling? Ga dan voor het supplement Forever Arctic Sea. Dat is rijk aan Omega-3 vetzuren (EPA en DHA) en onverzadigd vet. EPA en DHA dragen bij aan de normale functie van het hart. DHA draagt ook bij aan het onderhoud van normale hersenfunctie en zicht. Vraag hiernaar bij je coach of bestel het via 088-500 9000
Fruit
Onderzoek heeft aangetoond dat ook vitamine C helpt bij de bestrijding van stress. Het leidt namelijk tot een afname van stressreacties in het lichaam. Deze vitamine verlaagt namelijk de hoeveelheid van cortisol, een stresshormoon dat in je lichaam wordt aangemaakt als je stress hebt, in het bloed. Daarnaast verbruikt het lichaam in tijden van stress meer vitamine C dan normaal. Je doet er dus verstandig aan wat extra fruit te eten als je kampt met stress, eventueel kun je (tijdelijk) een voedingssupplement slikken. Zoals de Multivitaminen van Total Body Balance. Bij vitamine C denk je misschien als eerste aan sinaasappels, maar het zit ook in ander fruit, groente en aardappelen. Met name koolsoorten, citrusfruit, kiwi’s, bessen en aardbeien zijn rijk aan vitamine C. Deze staan ook nog eens allen op de ingrediëntenlijst!