Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Ozempic en andere snelle manieren om af te slanken

Nog nooit heb ik zoveel rages gezien op het gebied van afslanken als de afgelopen jaren: Ozempic, maagverkleiningen en intensieve sport en eetprogramma’s veelal op social media gepromoot door BN’ers. Deze zogenaamde oplossingen voor overgewicht hebben vaak allemaal één ding gemeen: in korte tijd een bepaald gewenst resultaat bereiken.

Medicatie om af te slanken kan nodig zijn

Laat ik vooropstellen dat er een bepaalde groep is waarbij medicatie écht nodig kan zijn om af te vallen. Dat kan zijn als je BMI hoger is dan 40. In dat geval raad ik je aan om met je arts contact op te nemen en samen een goed plan van aanpak te maken. Een grotere groep heeft ook overgewicht (BMI tussen de 25 en 40) en wil daar wat aan doen. Maar nu komt het. Die motivatie en bereidheid om af te slanken is er vaak maar gedurende korte tijd. Een paar maanden houden we aanpassingen in onze levensstijl wel vol. Of bijvoorbeeld dat je 3x per week traint met een personal trainer. Natuurlijk val je dan af. Maar wat gebeurt er daarna?

Aankomen na een maagverkleining?

Daarna laten de meesten alle remmen weer los. En ben je dus na een tijd terug bij af. Heb je weer overgewicht. Daarom stoppen veel verzekeraars momenteel met hun GLI (Gecombineerde leefstijlinterventies) programma’s. Tijdelijk iets aanpassen is namelijk niet moeilijk. Er is vaak veel motivatie en dan kun je een heel eind in de buurt komen van je streefgewicht. Lukt het je om na die interventie of na die maagverkleining ook gezonde porties te blijven eten? Of om 3x per week te blijven sporten? Dat lukt velen vaak niet.

Ik vergelijk dit meestal met een bodybuilder. Als je dit graag wil, zul je op een bepaalde manier moeten eten en moeten trainen om die spieren te kweken. Daar ben je erg gemotiveerd voor omdat je dit graag wil, dus dat lukt. Geweldig, je hebt je doel behaald! Wat denk je dat die bodybuilder moet blijven doen om die spieren te behouden? Precies. Zo doorgaan met eten en blijven trainen. Met een gezond gewicht behouden werkt het net zo.

Blijvende aanpassing nodig in je eetgedrag

Je moet blijvend iets veranderen in je gedrag. Dat betekent dat je iedere dag opnieuw keuzes maakt die goed zijn voor jouw gezondheid. Het is echt een verandering in je mindset die je moet creëren en zodanig dat je die eigenlijk je hele leven lang vol kunt houden. Gezond leven is nogmaals geen tijdelijke, intensieve interventie maar iets dat je moet blijven doen.
Zo moet je leren wat gezonde voeding eigenlijk is, hoe je deze met gemak in je huidige levensstijl kunt vasthouden (want druk druk druk) en ook hoeveel voeding jouw (afgeslankte) lijf eigenlijk nodig heeft. Als je dat goed weet, kun je deze aanpak vasthouden.

Levensstijl veranderen is doorzetten

Je levensstijl aanpassen vergt blijvend doorzettingsvermogen. Dit kun je het beste doen met persoonlijke begeleiding. Zij het met je arts, zij het met een coach of trainer of een combinatie daarvan.
Al sinds 2003 begeleid ik mensen bij het afslanken en leer ze ook vooral om na te denken over hun eetpatroon. Ook leer ik je wat gezonde voeding is en hoe je omgaat met uitdagingen zoals etentjes, vakanties en feestjes. Samen zorgen we voor die blijvende verandering. Daarom is er in het succesprogramma van Total Body Balance ook veel aandacht voor de stabilisatie periode. Hoe blijf je op je nieuwe gewicht? Daar help ik je ook bij, want daar zit voor de meeste mensen de grootste uitdaging.

Mocht je na het lezen van dit artikel hulp willen bij het afslanken en wil je er écht voor gaan, maak dan een vrijblijvende afspraak. Dit kost je niets en ik leg je uit waarom deze afslankmethode al meer dan 20 jaar werkt.

 

Te dik? Bel Dick!

088 500 9000

Meer verhalen