Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Kokosolie de nieuwe hype of de vergeten waarheid?

Als iets een flinke opmars heeft gemaakt, is het wel kokosolie. Kokosolie is zo’n product wat eigenlijk al heel lang bestaat en altijd in de natuurwinkels te koop is geweest. Maar sinds we met superfoods aan de slag zijn gegaan én we steeds gezonder gaan eten en willen leven, is kokosolie ook een soort “hype” geworden… Vandaar de vraag: “Zijn de beweringen over kokosolie een hype of berusten ze op waarheid?”.

Wat is kokosolie?

Kokosolie is een vetsoort wat gemaakt wordt van het vruchtvlees van de kokosnoten, die groeien aan de kokospalm. Om kokosolie te verkrijgen wordt het vruchtvlees geperst, en de olie opgevangen. Na de persing wordt de kokosolie in ruwe vorm gefilterd. Als de bewerking hier stopt spreken we van 100% pure “virgin” kokosolie. Er zijn geen verdere bewerkingen aan te pas gekomen. Helaas wordt kokosolie erg vaak verder geraffineerd.

Diverse soorten

Er zijn hierdoor diverse kwaliteiten kokosolie, van lage tot hoge kwaliteit. Er zijn globaal gezien drie varianten:

RBD kokosolie: Refined, Bleached, Deodorized

Dit is de geraffineerde, gebleekte en ontgeurde versie. Deze vorm wordt vooral door de cosmetische industrie gebruikt waar juist een kokossmaak en geur niet zo gewenst zijn. Tijdens dit proces gaan de belangrijke eigenschappen, waar het juist zijn kracht aan ontleent, van de originele kokosnoot verloren.

Cobra kokosolie: Kokosolie van industrieel gedroogd kokosvlees

Cobra is anders gezegd het gedroogde vruchtvlees van de kokosnoot. Doordat deze kokosolie door vuur of in ovens gedroogd is, is ook hier sprake van kwaliteitsafname. Wanneer het vruchtvlees wordt gedroogd, heeft dit vaak veel te lang buiten gelegen. De kokosnoten worden hierdoor sterk vervuild door alle invloeden van buitenaf. Het eindproduct van deze processen geeft een kokosolie met een zeer bruine waas. Door deze te raffineren en te ontkleuren verkrijgt de kokosolie een spierwitte kleur. Dit wordt veelal gedaan omdat wij graag een witte kokosolie zien.

Virgin kokosolie: Koudgeperste kokosolie van biologische kwaliteit

De virgin kokosoliën zijn niet geraffineerd. Deze olie is een pure onbewerkte kokosolie die alle goede stoffen afkomstig uit de kokosnoot nog bevat. Het is biologisch, zonder toevoegingen, niet behandeld met giftige pesticiden en koudgeperst, waardoor vitamineverlies minimaal is. Deze vorm wordt vooral gebruikt in de voedingsindustrie. We lezen vrij vaak op diverse potten kokosolie “virgin” of “extra virgin”. Er is echter wat betreft kokosolie geen enkel verschil. Deze terminologie is alleen gangbaar bij olijfolie.

Hoe gezond is kokosolie nu echt?Kokosolie_2

De “virgin/extra virgin” en dan 100% biologisch gewonnen heeft weinig bewerking gehad, en bevat de grootste gezondheidsvoordelen. Maar is “virgin” kokosolie nou echt zo gezond als iedereen denkt?

Monique van der Vloed (november, 2016) heeft onderzoek gedaan naar o.a. wet en regelgeving omtrent kokosolie. Vanuit NVWA (Nederlands Voedsel en Warenautoriteiten) heeft Monique bevestiging gekregen dat er geen echte wet en regelgeving bestaat over kokosolie. Anders gezegd mogen fabrikanten van alles claimen op hun verpakkingen, en is de fabrikant niet verplicht om eventuele toevoegingen in productie te vermelden.

Gelukkig bestaat er al enige jaren een internationale norm voor voedselveiligheid: ISO 22000. Deze ISO-norm werd ontwikkeld met als doel een voedselveiligheidsnorm in de markt te zetten die wereldwijd geaccepteerd kan worden. Zo’n ISO norm krijg je helaas niet zomaar, en het kost aardig wat geld. Is een plantage gecertificeerd met een ISO norm, dan worden daar erg veel eisen aan gesteld, waaronder de temperatuur tijdens persing. Maar niet alleen de kokosnoten, persing en plantages zelf moeten aan strenge wet en regelgevingen voldoen, ook de machines waarmee de kokosolie wordt gemaakt moeten aan zeer hoge eisen voldoen.

Je begrijpt, dat in landen als Sri Lanka, India, Thailand en de Filipijnen waar vrijwel alle olie vandaan komt, niet zo nauw wordt gekeken op deze punten. De omstandigheden zijn vaak armoedig en leefomstandigheden geheel anders dan de Westerse samenleving. De duizenden plantages voldoen dan ook eigenlijk vrijwel nooit aan ISO normen. Er zijn maar weinig plantages die hier A: geld in wil pompen, en B: het geld ervoor hebben. Gevolg: ongecontroleerde kokosolie waar flink mee kan worden gerotzooid. Een pot kokosolie van zuivere kwaliteit en waarbij de temperatuur bij persing daadwerkelijk gecontroleerd onder de 55 graden is gebleven, draagt een ISO-nummer. Dit is echter dus niet verplicht. Maar voor de consument wel de allerbeste graadmeter om er zeker van te zijn dat de kokosolie koud is geperst en daardoor zijn voedingswaarden heeft behouden.

Volgens Monique betreft 90% van de kokosoliën die in Europa onder duizenden labels worden verkocht, een cobra kokosolie. Er zijn namelijk weinig fabrikanten die hun hele proces van kokosnoot tot kokosolie blootgeven of een ISO nummer hebben, er valt dan ook erg veel te verbergen. Het is voor de fabrikant dus een grote speeltuin, en mag hij alles op zijn pot zetten wat hij maar wenst. 100% puur, 100% koud geperst en nog zo’n inkoppertje: 100% biologisch. Kokosnoten zijn namelijk ALTIJD BIOLOGISCH. Het gaat om de BEWERKING.

Door de kokos-hype is een complete wildgroei ontstaan waarin niet al te beste soorten worden aangeboden, voor soms zeer hoge bedragen. Juist deze wildgroei heeft ervoor gezorgd dat er ontzettend veel verwarring heerst rond kokosolie. Ook zijn er vreselijk veel varianten op de markt gebracht die de voedingswaarde hebben van een pakje croma. Om aan de inmiddels bizarre vraag te kunnen voldoen, zijn er snellere, massale producties ontstaan. En allen claimen van alles en nog wat op hun verpakkingen.

Is kokosolie nu echt zo gezond?

JA! Mits deze op de juiste manier is bewerkt.

Wees dus erg bewust van welk product je koopt en laat je niet verleiden door nietszeggende kreten. Ga voor een goed product altijd naar een speciaal winkel en ga vooral voor de Virgin variant.

Heb je vragen over dit onderwerp? Neem dan zeker contact met ons op: 088 500 9000 | dick@wordpress-802619-2766223.cloudwaysapps.com.

(Bron: Monique van der Vloed)

Te dik? Bel Dick!

088 500 9000

Meer verhalen