Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Borstkanker en aankomen, het verhaal van Gerrie Servais

Wanneer Gerrie voor het twee jaarlijks routine onderzoek voor borstkanker een oproep krijgt, gaat zij zoals alle Nederlandse vrouwen boven de vijftig die dag naar de bus voor de mammografie.

De uitslag is heftig, er moet een biopt worden afgenomen: de diagnose bevestigt alle angstige vermoedens. Het is inderdaad borstkanker in de vorm van een knobbeltje en waarschijnlijk is ook de poortwachtersklier aangedaan.

Al een week later is de ingreep en er wordt tegelijk een okseltoilet gedaan.

In de oksels blijken gelukkig geen uitzaaiingen te zitten.Er volgt een moeilijke en spannende periode met maar liefst 36 bestralingen en er worden anti-hormoon tabletten voorgeschreven. Binnen drie maanden komt ze al tien kilo aan en in de periode die volgt sluipen er nog een paar kilo’s aan. Wanneer ze voor controle komt lacht de chirurg als Gerrie begint over de Aankomen na borstkanker 1 gewichtstoename: “Dat had ik je van te voren wel kunnen vertellen…”

Eigenlijk is de boodschap dat ze blij moet zijn dat de kanker onder controle is en dat gewichtstoename door medicatie er een beetje bij hoort.

Gerrie is intens verdrietig over haar gewicht en besluit naar de huisarts te stappen.

Deze stuurt haar door naar de oncoloog die haar vertelt dat ze ook niet teveel mag gaan afvallen omdat ze reserves nodig heeft.

Langzaam aan krijgt ze een hekel aan haar lichaam, verliest voor haar gevoel haar vrouwelijkheid. Ten einde raad geeft ze zich eind 2010 op bij TV73 wanneer de televisie omroep een oproep plaatst wie in real live show “De Afvallers” gratis 10 kilo wil afvallen.

Bij de intake voelt ze zich onder het oog van de camera heel ongemakkelijk. Als we haar vertellen dat we natuurlijk nooit helemaal zeker weten of ze goed kan afvallen in combinatie met de medicatie, geven we ook aan heel goede hoop te hebben door onze ervaringen met andere klanten door de jaren heen. Gerrie begrijpt dat volkomen en zegt al blij te zijn met 1 ons gewichtsverlies in een week. Als er maar weer beweging inkomt.

WeAankomen na borstkanker 2 gAankomen na borstkanker 3aan van start. Bij het eerste weegmoment is Gerrie 1,8 kilo afgevallen. Ze is dolgelukkig. Haar ogen stralen en er is weer hoop. Door de weken heen, valt ze gestaag af, in totaal zelfs twintig kilo! En zien we haar veranderen. Veranderen in de ‘oude’ Gerrie, een op en top elegante, verzorgde en charmante vrouw, altijd tot in de puntjes opgemaakt en stijlvol gekleed. Maar het allerbelangrijkste is niet die buitenkant: het belangrijkste is de hoop weer terug te lezen in haar ogen.

Het is inmiddels 2015 en Gerrie houdt haar gewicht goed in balans. Het schommelt wel eens als ze door een spannende periode gaat en ze op controle gaat in het ziekenhuis. Maar zij weet hoe ze moet eten, hoe ze kan corrigeren en is de baas weer geworden over haar eigen lijf.

We zijn trots op Gerrie en wensen haar veel succes in de toekomst.

 

Te dik? Bel Dick!

088 500 9000

Meer verhalen