Afvallen zit tussen je oren, is dat ook zo? Ik denk voor een groot deel wel. Je maakt iedere dag minimaal zes keer een keuze wat je in je mond stopt. Als je dit bewuster doet, zul je zeker verschil merken in hoe jij je voelt en hoeveel je weegt. Daarnaast bepalen je gedachten hoe je je voelt en ook wat je doet, dus je eetgedrag.
Afvallen is een mentale kwestie?
Dat afvallen alleen een mentale kwestie is, vind ik te kort door de bocht. Soms zijn er lichamelijke omstandigheden die ervoor zorgen dat je aankomt, zoals bepaalde medicatie of ziekte. Dit heeft dan invloed op je hormoonhuishouding en stofwisseling. Daardoor kun je aankomen in gewicht, zonder dat je anders bent gaan eten. Als je denkt dat dit het geval is, neem dan contact op met je behandelend (huis)arts.
Afvallen zit tussen je oren
Maar als je niets van dit alles hebt (gelukkig maar!) en je valt te weinig of helemaal niet af, zit afvallen dan tussen je oren? Dat kan. Het kan zijn dat je jezelf een eet routine aan hebt geleerd, die ongezond is zoals telkens teveel suiker eten. Suiker werkt overigens zeer verslavend, dus hoe meer je het eet, hoe lastiger je ervan af komt. Die drang naar iets zoets zal steeds terug blijven komen als je hier niets aan doet. Probeer te minderen met suiker, in kleine stapjes. Weersta de verleiding. En dat is natuurlijk wel een mentale kwestie. Ben je gewend jezelf te belonen met ‘lekker’ eten, dan kan het lastig zijn van deze gewoonte af te komen.
Emotie-eter?
Als je denkt dat je hier last van hebt, hou dan een tijdje (week) een dagboek bij waarin je opschrijft hoe je je voelt en vooral: wat dat doet met de voedingskeuzes die je maakt. De term emotie-eter kennen we allemaal. Of troost eten. Als je je bewust wordt van je eigen patronen en gedachten kun je hier beter op anticiperen. Dat vergt soms moed. Het kan zijn dat je eetgedrag een gevolg is van het feit dat je niet lekker in je vel zit door drukte op je werk of omstandigheden in je privéleven. Probeer de oorzaak van je gevoelens te achterhalen en je bent een heel eind op weg naar een gezonder eetpatroon.
Mentale veerkracht
Ben je bezig met afslanken, dan herken je zeker dat er tijden zijn waarop je het zwaar hebt. Taart op je werk. Dat ene stukje dat je toch nog wel op kunt eten? Of het feit dat mensen je ongezellig noemen omdat je geen alcohol meer drinkt! Dan komt je mentale veerkracht om de hoek kijken. Ten eerste: weet waarvoor je het doet. Voor jezelf, niet voor een ander. Je vind jezelf belangrijk genoeg om goed voor te zorgen. Je kiest voor jou. Dat mag je ook best zeggen tegen mensen in je omgeving. Je zult merken dat het vervelende commentaar over het lijnen dan vanzelf ophoudt.
Jouw eetgedrag en je gedachten
Ten tweede: je gedachten, dus hetgeen je denkt, is niet per definitie waar. Voel je je niet zo fijn door omstandigheden? Dan vertellen je gedachten je waarschijnlijk dat het niet erg is om even lekker te snoepen. Je zult je daarna veel beter voelen. Denk je.
We weten natuurlijk allemaal dat dit niet waar is. Het is niet waar wat je denkt. Dit is meteen het meest moeilijke wat er is: je gedachten ombuigen naar een betere gedachte. Toch kun je dat leren. Het is een kwestie van trainen, net als sporten. Train je een spier, zal deze spier sterker worden. Met je gedachten werkt het net zo. Hoe vaker je traint om een andere gedachte te kiezen, hoe minder last je hebt van slechte eetgewoonten omdat je er bewust voor kiest iets anders te denken. En daarmee iets te doen. Onze gedachten zetten namelijk aan tot specifiek (eet) gedrag. Als je dat eenmaal bij jezelf door hebt, wordt het makkelijker om gezonder te gaan eten.
Heb jij een steuntje in de rug nodig?
Mijn succesmethode bestaat uit persoonlijke begeleiding. Ik weet alle bekende valkuilen en gedachten die je ervan weerhouden om af te slanken. Juist daarom werkt die stok achter de deur zo goed. Als jij een steuntje in de rug nodig hebt, dan help ik je graag bij het behalen van je doelen. Maak vrijblijvend een afspraak zodat ook jij weer lekker in je vel zit!