Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Wandelen

Wandelen versus trainen

In de top drie van goede voornemens staat  bij 85% van de mensen het voornemen om meer te gaan bewegen. Soms met in het achterhoofd wat overgewicht kwijt te raken, soms omdat een zittend beroep klachten aan het lichaam oplevert en soms gewoon omdat iedereen het er over heeft dat bewegen belangrijk is.

In  afvalland wordt er enigszins neergekeken op wandelen als tool om gewicht kwijt te raken. Ook heeft wandelen een  imago van oubolligheid gekregen, zoals SAAI, niet effectief voor vetverbranding, kost veel tijd, is voor ouderen en meer uitspraken van dezelfde aard. Vandaag de dag probeert iedereen alle ballen in de lucht te houden en moet elke activiteit verantwoord én effectief.

Het is bekend dat bewegen bij een afvaltraject heel behulpzaam is.  Ga je kickboksen, hardlopen, spinnen, zwemmen, naar de sportschool, pilates of yoga? De meeste mensen denken dat je echt flink aan de bak moet en minimaal behoorlijk moet zweten om  af te vallen. En dat je geen spierverstevigende oefeningen moet doen omdat je daarvan spierballen krijgt en geen conditie. Of denk jij ook dat je beter iets kan kiezen wat je echt leuk vindt omdat je het anders niet volhoudt? Is dat waar? Zo zijn er nog veel meer goedbedoelde adviezen en overtuigingen te horen in afvalland op verjaardagen en nieuwjaarsborrels. Wat is nu wijsheid?

Welke vorm van bewegen combineer je  goed met afvallen

Allereerst is het belangrijk om te weten dat iemand die aan het afvallen is, wekelijks gewicht kwijtraakt en dat het lichaam wordt daardoor tijdelijk wat instabieler. Zie het alsof alles in je lijf een nieuwe plek zoekt, spieren, organen en vocht. Je bent dan ook tijdelijk wat meer blessuregevoelig dan anders. Hou hier rekening mee en doe extra voorzichtig als je iets zwaars wilt tillen.

Wat betekent dit voor de keuze van een goede vorm van bewegen tijdens een afvaltraject? En  waarom is wandelen dan juist zo’n goede optie? Wandelen is de minst blessuregevoelige vorm van bewegen en we weten uit wetenschappelijk onderzoek dat wandelen in de natuur zelfs diverse bijkomende positieve effecten heeft.

Wat zegt de wetenschap over de effecten van wandelen?

Stemming   

Recent onderzoek bij honderden studenten toonde aan dat het humeur van de groep significant verbetert. De studenten kennen het doel van de proef niet vooraf. Het zelfvertrouwen neemt toe, men voelt zich energieker en vrolijker. Het effect wordt al meetbaar na zo’n twaalf minuten. Het ritme van het lopen  en de natuurlijke omgeving doen stress afnemen. De ademhaling wordt rustiger en er treedt ontspanning op. De geuren, kleuren en geluiden van de natuur hebben positieve invloed op gedachten. De focus komt als het ware los van de dagelijkse zorgen.

Hersenen   

Tussen 5 en 16 minuten wandelen neemt het creatieve denken toe. Inspiratie zorgt voor oplossingsgericht denken. Ook wordt de aandachtscurve groter. Bij ouderen die structureel gingen wandelen werd ontdekt dat de verbinding tussen de neuronen in de hersenen beter verlopen. Met name tussen de twee centrale hersendelen waar juist bij het ouder worden het functioneren vermindert.

Geheugen   

In een Duitse studie is aangetoond dat bij mensen die op hun eigen tempo buiten gaan wandelen, het werkgeheugen toeneemt.

Het spreekt voor zich dat de positieve effecten op hersenen, geheugen en humeur doorwerken op meer fysiek niveau. Buiten wandelen zorgt ervoor dat je lichaam vitamine D aanmaakt. Vooral in de winter is dit belangrijk omdat we dan minder lichturen hebben. De diepe ademhaling in de natuur zorgt voor een betere doorbloeding van spieren en hart. Een stabiele spijsvertering wordt geactiveerd en gewichtsverlies  wordt op verantwoorde manier ingezet.

Kortom een perfecte én goedkope manier om je gezondheid te verbeteren en je levensduur te verlengen. Het is belangrijk om te weten dat de vetverbranding pas echt goed op gang komt als je langer dan 30 minuten wandelt. Slenter niet en houd een stevig tempo aan. Doe dit 3 x per week dan heb je een volwaardige training te pakken en zal resultaat echt merkbaar zijn!

Veel wandelplezier!

Te dik? Bel Dick!

088 500 9000

Meer verhalen