Etiketten lezen in de supermarkt is belangrijk als je gezond wilt eten. Geloof niet zomaar wat er op de verpakking staat. Veel informatie op verpakkingen is namelijk misleidend.
Misleidende verpakkingen en gezond eten
Fabrikanten zetten tegenwoordig van alles op hun verpakking om het product te verkopen. Toen ik een tijdje terug eens keek naar de verpakking van Borrelnootjes stond daarop: bevat essentiële vitaminen en mineralen en gezonde vetten. Op Borrelnootjes! Iedereen weet dat dat snacks zijn die niet veel voedingswaarde hebben. Wel in calorieën maar niet in de zin van je lichaam echt voeden met de benodigde bouwstoffen.
Geloof dus niet wat je op de verpakking ziet. Bekijk ALTIJD het etiket. Hetgeen wat er het meest in zit, staat vooraan op de ingrediëntenlijst. Het zal je verbazen hoe vaak daar suiker tussen staat. Of vormen van suiker. Want zo slim zijn fabrikanten inmiddels wel. Ze gebruiken niet altijd het woord suiker voor suiker. Glucosestroop, rietsuiker, dextrose, sacharose, siroop, inuline of fructose, er zijn zo veel varianten! Ook natuurlijke suikers blijven suikers, realiseer je dat!
Let op gezondheidsclaims op producten
Foodwatch deed onlangs een onderzoek naar vitamineclaims op producten. Wat blijkt? Deze staan alleen maar op ongezonde producten! Je denkt dus dat je juist een gezonde keuze maakt, terwijl dat eigenlijk helemaal niet zo is . Waarom doen producenten dat? Omdat ze niet gericht zijn op jouw gezondheid. Ze willen maar 1 ding en dat is gewoon zoveel mogelijk producten verkopen. Zie je allerlei gezonde claims op de verpakking staan? Ga dan extra goed controleren wat er in zit of laat het product liever in schap staan en kies iets anders.
Bron: Foodwatch website februari 2020
Weet wat je eet
Hoe weet je nu of wat je koopt gezond is? Of je niet voor de gek gehouden wordt door het etiket? Door te weten dat gezonde producten vaak pure producten zijn met zo min mogelijk ingrediënten. Het is bekend dat voorverpakte vruchtsappen, kant-en klaar sauzen, kant-en klaar kruidenmixen (ja, zelfs als ze authentiek Aziatisch zijn!) vaak vol met suiker zitten. Zelfs salade dressing bestaat voor een groot deel uit suiker en vet. Het enige dat je kunt doen is de voedingswaardetabel nauwkeurig bekijken en ook de ingrediëntenlijst checken op suikers en andere ongezonde toevoegingen.
Hieronder zie je een voorbeeld van muesli repen. Op zich gezond zou je denken, niets is minder waar.
Je ziet hier maar liefst 8 varianten van suiker in deze repen. Het aantal vezels is 4,9 g/100 g. Dat is niet heel veel, zeker niet voor een muesli reep, zeker omdat we pas van een vezelrijk product spreken vanaf 9 g/100 g. Het aantal calorieën van deze muesli reep is hoger dan bijvoorbeeld een suikerwafel (442 kcal/100 g en 29 g suiker). Dit komt o.a. door de noten, maar ook door de vele suikers die in de reep zitten. Het aantal vetten (20 g/100 g) is vergelijkbaar met een pak koeken, alleen heeft deze muesli reep veel minder verzadigd vet, omdat hier de gezonde vetten van de noten in zitten.
Je zult merken dat je vanzelf beter wordt in etiketten lezen in de supermarkt als je erop let.
Laat je niet in de maling nemen door allerlei marketing taal. Weet wat je eet!