Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Te dik? Bel Dick!       088 500 9000

Wat is BMI

Steeds vaker hoor je van alles over je BMI.

Maar wat is het precies? Hoe bereken je het?

En nog belangrijker; wat betekent het dan?

BMI staat voor Body Mass Index en is hetzelfde als de Quetelet Index. Je deelt je gewicht in kilogrammen door het kwadraat van je lengte in meters. In feite bereken je zo het aantal kilogrammen dat je per vierkante meter lichaam weegt. Uit deze berekening rolt een getal wat een indicatie geeft of je een gezond gewicht hebt of niet.

De BMI is oorspronkelijk bedoeld om statistieken over grote groepen mensen te berekenen, niet om te bepalen of een individu te zwaar of te licht is. In de dagelijkse praktijk is het een eenvoudig hulpmiddel om te bekijken of je een gezond gewicht hebt. Het meet de verhouding tussen je lengte en je gewicht.

De BMI geldt alleen voor volwassenen en dus niet voor kinderen. De BMI is het meest betrouwbaar bij een grotere afwijking, zoals ernstig over- en ondergewicht. Een zeer gespierd iemand zal volgens de BMI vaak overgewicht hebben. Dit komt omdat spieren nou eenmaal veel wegen en de BMI daar geen rekening mee houdt. De BMI kijkt ook niet naar verschillen in lichaamsbouw. Voor bijvoorbeeld Aziaten gelden andere grenswaarden, omdat zij een andere lichaamsbouw hebben.

BMI berekenen

Het berekenen van het BMI kunt u gemakkelijk doen met de tool op onze website. Kies uw leeftijdscategorie, vul uw gewicht en lengte in en vervolgens wordt er voor u berekend wat uw BMI precies is.

BMI berekenen

Uit de berekening komt een getal. Op de website vind u onderstaande tabel waarin u ziet hoe u scoort, rekeninghoudend met uw leeftijd. Groen is goed.

BMI tabel

Gemiddeld is een BMI boven de 25 overgewicht, maar dit is ook weer afhankelijk van de leeftijdsklasse. Bij mensen die ouder zijn dan 60 jaar, is dit namelijk niet het geval.

Obesitas?

Zodra u in de rode zone komt spreken we van obesitas, dan wordt het hoog tijd om in te grijpen.

Taille test

U kunt ook uw taille meten om te kijken of het gezond is of niet. Als u uw taille wilt meten doet u dat tussen de bovenkant van uw bekken en de onderste rib. Ook hiervoor vindt u op de website een tabel waarin staat wat een gezonde taille is en wat een te grote taille is. Let op deze gegevens komen van het voedingscentrum en die stellen dat een taille groter dan 80cm voor vrouwen en 94cm voor mannen al een verhoogd risico geeft, mijn ervaring heeft geleerd dat een hele grote groep mensen nooit hieronder zal komen, dus stel ik dat je als vrouw moet zorgen dat je in ieder geval onder de 88cm komt en als man onder de 102cm.

Tailletest

Indicatie

Deze testen zijn een indicatie. Zelf heeft u vaak wel in de gaten of u wat zwaarder bent. Een gezond gewicht is belangrijk. Niet alleen in het heden maar zeker ook in de toekomst. Mensen met overgewicht hebben nu eenmaal meer kans op hart- en vaatziekten.

De eeste stap

Maak een afspraak met een coach van Total Body Balance. Wij kijken wat precies je gewicht is, je BMI wordt berekend, je taiile wordt gemeten en ook je vetprecentage. Je weet dan precies waar je staat. Daarna wordt je doel bepaald en gaan wij een plan voor je maken.

Neem nu contact met ons op om een afspraak te maken: 088 – 500 9000

[gravityform id=”16″ name=”Ik wil graag een afspraak maken voor een intake gesprek. Neem contact met me op.”]

Te dik? Bel Dick!

088 500 9000

Meer verhalen