Wat is superfood?
Superfoods komen steeds meer in opmars en worden met de dag populairder. Talloze mensen zijn in de ban van deze super gezonde producten. Maar wat zijn dat toch, die superfoods? Enkele vragen aan superfoodspecialist Jesse van der Velde over dit fenomeen!
Superfoods verboden
Hoewel superfoods tegenwoordig erg populair zijn, mag het woord officieel niet meer gebruikt worden. Dit komt, omdat er volgens de EU geen wondervoeding bestaat en het dus geen goede zaak is om deze producten wel zo aan te prijzen. Maar hoe denkt de superfoodspecialist hier zelf over?
Jesse: Als je het mij vraagt, komt de term volledig tot zijn recht. Het zijn ook geen wondermiddelen, maar het gaat erom dat je puur eet en de goede voedingsmiddelen van de producten weet te ontdekken. Normale groenten zijn ook goed, maar je moet weten hoe je het moet eten. En dat probeer ik mensen te leren.
Hype rondom voedsel
De één is fel tegen koolhydraten en de ander zweert bij chia zaden en Goji bessen. Voedsel is momenteel erg hot. Waar komt al die interesse ineens vandaan?
Jesse: Dat is eigenlijk heel logisch te verklaren. Mensen hebben tegenwoordig ongezonde voedingspatronen vol suikers en slechte vetten. Het is bovendien makkelijk om slecht te eten. Dit merk je natuurlijk wel aan je huid, haar en weerstand. We hebben momenteel de beste voedingsmiddelen tot ons beschikking en merken ook dat we ons er beter door gaan voelen. Als je ‘schoner’ gaat eten, is het effect snel merkbaar en daarom is schoon voedsel zo geliefd.
Guilty pleasure
Hoewel je je van gezonde voedingsmiddelen ongetwijfeld ook beter zal gaan voelen, lijkt het voor ons tóch verleidelijk om – tussen het gezond eten door- zo nu en dan stiekem naar de chocolade of chips te grijpen. Hoe ga je met die oh zo slechte verlangens om?
Jesse: Acht jaar geleden dacht ik ook dat puur eten helemaal niet nodig was. Ik sportte veel, was slank en voelde me goed, dus een gebakje kon geen kwaad. Door nieuwe dingen uit te proberen en me er toch maar eens aan te wagen, ontdekte ik dat ik me nóg beter kan voelen! Het is een kwestie van willen en niet moeten. Je moet leren veel bewuster te kiezen en je niet laten leiden door emoties. Daarnaast kunnen je smaakpapillen zich geregeld aanpassen. Als jij iets veel eet dan krijg je er automatisch meer behoefte aan. Door er alleen al aan te denken, krijg je er meer zin in. Maar dat zit allemaal tussen de oren! Bovendien kun je best eens chocolade eten mits het om pure cacao gaat.
Foodies
Rondom de superfoods is er zelfs een speciale groep ontstaan: de foodies. Dit zijn mensen met een bovengemiddelde interesse voor eten. Waar komt de gekte volgens jou vandaan?
Jesse: Het is natuurlijk allemaal best een hype en dat zal ook niet voor altijd blijven, maar ik geloof er wel in dat het niet uit de lucht komt vallen. Mensen ervaren dat ze zich slecht voelen en dat de gevolgen van ongezonde voeding groot zijn. En als je gezond eet, merk je dit meteen. Je hebt minder stress, bent positiever en voelt je beter. Kortom: het is het begin van gelukkiger zijn. Ik geloof niet in de trend, maar wel in de levensstijl. Het moet voortkomen uit jezelf en je moet zelf de wil hebben om gezonder te leven. Creëer een structuur, geen obsessie!
Gezond leven
Naast superfoodspecialist is van der Velde ook verjongingscoach. De ultieme tip voor een gezonde levensstijl om jong te blijven, heeft hij dan ook direct klaarliggen.
Jesse: Schap alle suikers, gluten en melk uit je voeding en negeer niet de dingen die belangrijk voor je zijn. Alles wat je in je leven wilt verdringen, blijft in je lijf zitten en dat heeft grote gevolgen. De stresshormonen zwakken je immuunsysteem af en maken je dikker. Ga dus de confrontatie aan en leef vanuit je hart. En vergeet natuurlijk niet die ongezonde snack te vervangen voor een lekkere groene smoothie of een maaltijdsalade!
Bron: Telegraaf